dankbaar-dankbaarheid

Waar ben jij dankbaar voor? Sta er dagelijks bij stil…

Waar ben jij dankbaar voor?

Nu ik 16 dagen op ‘werkbezoek’ ben in Tehran bij onze pleegzoon Mohsen, besef ik hoe dankbaar ik ben. Het zou een gewoonte moeten zijn om dagelijks je dankbaarheid te voelen voor hetgeen op je pad komt. Soms in de vorm van een teken, leer dan de symboliek herkennen.

Elke morgen opnieuw dankbaar, zo fraai verwoord in het lied: Dank U voor deze nieuwe morgen.

Dank U voor deze nieuwe morgen

Dank U voor deze nieuwe morgen, dank U voor elke nieuwe dag.
Dank U dat ik met al mijn zorgen bij U komen mag.
Dank U voor alle goede vrienden, dank U, o God voor al wat leeft,
dank U voor wat ik niet verdiende, dat U mij vergeeft.

Dank U voor alle bloemengeuren, dank U voor ieder klein geluk,
dank U voor alle held’re kleuren, dank U voor muziek.
Dank U dat U in moeilijkheden, dank U dat U in pijn en strijd,
dank U dat U in alle tijden toch steeds bij ons zijt.

Ik ben het gastgezin erg dankbaar

Op mijn laatste avond samen heb ik hen allemaal een symbolische kaart gegeven. Althans ik heb bloemen uitgezocht die iets zeggen over de persoon. De teksten kwamen recht uit mijn hart. Het is mijn manier om dankbaar te zijn en dit uit te spreken. Ik heb dat mijn levenlang gedaan bij alle trainingen, workshops en de opleiding. Bij de afronding kreeg iedereen een kaart met een persoonlijke tekst. Soms ben ik verrast wanneer ik jaren later daarop nog een reactie ontvang. “Jouw kaart hangt nog steeds als een ankerpunt op mijn prikbord, flink vergeeld, maar nog steeds actueel” schreef een oud-studente van de opleiding.

Velen zijn we dankbaar

Tientallen mensen hebben het verblijf en tijdelijke studie van Mohsen in Frankrijk mogelijk gemaakt. Negen maanden heeft Mohsen de geestelijke vrijheid kunnen proeven. En het viel hem des te zwaarder om terug te zijn. Wel heeft hij een van zijn dromen waar kunnen maken: een eigen kledingzaak.

Droom wordt realiteit

Trots liet hij mij de winkel zien en vroeg om feedback. Daardoor is alles in beweging gekomen: nieuwe vitrine, oud-Hollands schilderij als blikvanger. Een schilderij van Ben van Oosterhout, een oom van Peter-Jan. Verder een antiek ebbenhouten tafeltje met drie antieke koperen kandelaars erop. En dan in steeds wisselende kleding twee modelpoppen.

“Hoe vind je mijn verkoper die ik over moest nemen bij de huur van deze zaak?” vroeg Mohsen me.
“Een zak aardappelen zonder enige uitstraling!” was mijn reactie en ik schrok er zelf van. Zo oordelend. Ik zag echter ook echt geen vitale, blijmoedige man zitten.

“Ik wil hem niet kwetsen, zijn contract loop 1 augustus af”.
“Prima, ga daarna op zoek naar een representatief persoon. Hij is immers je visite-kaartje!”

Ontmoeting met de familie

Natuurlijk was de familie ook nieuwsgierig naar mijn familie-geschiedenis. Op een avond heb ik die uitgebreid verteld (in het engels en vertaald in het Farsi door Mohsen).

Ontroering, verwondering en dankbaarheid vielen me ten deel. Wij zijn allemaal het product van onze geschiedenis maar we kunnen onze eigen geschiedenis gaan schrijven. Het is dan wel nodig dat oude pijn, traumata uit het verleden, verwerkt zijn.
We dienen het process van ego naar hart en vervolgens naar ziel te doorgronden.

Ego – hart – ziel

Ons ego wil vasthouden aan de successen vanuit het verleden. Dat is echter niet de bedoeling van het leven. We dienen te groeien naar hartscontact, waarbij liefde centraal komt te staan.
En wanneer in ons bestaan de liefde het uitgangspunt is van waaruit we handelen, zullen we meer openbloeien. Zullen onze ‘gegeven’ talenten meer tot hun recht komen.
Van daaruit leven komen we met vallen en opstaan terecht bij de bedoeling van ons leven. De ziel voelt als vanzelfsprekendheid waarvoor het naar de aarde is gekomen. En wanneer we werkelijk in contact zijn met onze ziel, zullen we het leven ervaren als een ‘ziele-opdracht’.

Moeder Maryam, ik ben dankbaar…

dankbaar-dankbaarheidDank dat U Mohsen het leven geschonken hebt.
U bent en blijft de belangrijkste persoon in zijn leven.
Daar kan niemand tussen komen.
Toch gelooft U ook dat God een bedoeling heeft met het leven van Mohsen.
Ik ben hem niet zomaar tegen gekomen.
Wanneer God een plan met ons heeft, zal dat ook gerealiseerd worden.
Dank voor Uw gastvrijheid.
U hebt niet alleen Uw huis maar ook Uw hart voor mij geopend.
Ik hou van U.

Symboliek van de kaart met twee rozen: Rozen staan voor liefde. Echter een gele roos en een rode roos. Bewust gekozen omdat moeder vanuit haar sterke wilskracht (geel) de neighing heeft anderen haar wil op te leggen. Rood daarentegen staat voor haar basis en dat is onvoorwaardelijke liefde.

Vader Mohammad, Ik ben dankbaar…

dankbaar-dankbaarheidVader worden is geen kunst, maar vader zijn is van levensbelang.
Vader-zijn is een mooie levensopdracht.
Mohsen heeft veel over U verteld.
Nu mag ik een stukje van Uw rol overnemen.
Ik ben U daar erg dankbaar voor
en zal als een echte vader Mohsen bemoedigen,
respecteren, uitdagen om met zijn talenten – door God gegeven –
aan de slag te gaan.
Dank dat ik in  Uw leven mocht komen.
LOEK

Symboliek: een veld met margrieten. Je kunt nauwelijks de ene van de andere onderscheiden. Wat ik uit wil drukken is dat een vader het ‘verschil’ moet maken voor zijn kinderen. Je kunt niet elk kind op dezelfde manier behandelen. Je kunt je kinderen materieel hetzelfde geven maar immaterieel (aandacht en liefde) kan heel verschillend zijn, afhankelijk van de behoefte van het kind.

Broer Meysam, ik ben dankbaar…

dankbaar-dankbaarheidIn jou zie ik de geliefde broer van Mohsen.
Jouw standvastigheid en doorzettingsvermogen zullen een spiegel
voor hem zijn, maar zeker ook voor je dochtertje.
Je bent een echte papa voor je dochter.
Koester haar, moedig haar aan de eigen weg te gaan in het leven,
wat anderen daar ook van mogen denken: kies altijd voor het geluk van je kind.
Authenticiteit en autonomie zijn bouwstenen voor de toekomst
en dit alles op een bodem van liefde.
Ik ben van jou gaan houden als een broer.
Dank dat je me toeliet in jouw leven.
LOEK

Symboliek: herfstaster staat voor stevigheid en standvastigheid. Het is een ster onder de bloemen omdat de bloem in de vaas zo lang goed blijft. Teken ook van oprechtheid.

Schoonzus/vrouw van Meysam, Mahnaz, Ik ben dankbaar…

dankbaar-dankbaarheidWat heb ik een bewondering voor jou.
Ik zie hoe jij jouw plek probeert in te nemen in deze hechte familie.
Je bent een super-moeder die er is voor haar kind.
Ze noemen je misschien plagend  Mahnaz-Google
maar ik vind dat een ere-titel.
Het geeft aan dat groei en ontwikkeling nooit stoppen.
De Fransen noemen dat zo mooi: Education Permanente.
Jij bent daar een voorbeeld van.
Heb van je genoten: je openheid en je vragen.
Je bent een echt mensen-mens.
Ik ben van je gaan houden.
LOEK

Symboliek: witte tulpen met boterbloemen. Witte tulpen staan voor onschuld en puurheid. Boterbloem is een samenstelling van boter en bloem. Vers op het land zijn ze giftig, eenmaal gedroogd eten koeien het wel. In deze context bedoel ik dan dat Mahnaz volledig geaccepteerd wordt wanneer ze langer binnen de familie is.

Dochter van broer, Janan, Ik ben dankbaar…

dankbaar-dankbaarheidEen beroemde Nederlandse komiek – Toon Hermans – zei eens:
“Een kind is zoveel meer
dan een aanstaande dame
of een aanstaande heer.
Wie in het kind geen wonder ziet,
Die snapt dit hele versje niet!”

Ik hoop dat jij mag opgroeien vol liefde.
Je krijgt daardoor de basis voor de rest van je leven mee.
Speel, lach, huil, geniet en bewonder….
Je bent het zonnetje in huis.
Al zullen papa en mama je af en toe wel achter het behang willen plakken.
LOEK

Symboliek: een berg op de achtergrond met een klaprozenveld op de voorgrond. Het duidt op het gegeven dat de wereld nog voor haar ligt, open en wijds. Klaproos betekent aandacht hebben voor de hoogsensitieve mens die de bloem krijgt/draagt.

Onze ‘pleegzoon’ Mohsen, Ik ben dankbaar…

dankbaar-dankbaarheidJe moeder gaf vorige week haar zegen door te zeggen dat jij onze
pleegzoon bent en dat wij daardoor er een grote familie bij
gekregen hebben.
Hoe is het begonnen?
Op een oproep op internet om deskundige hulp bij het efficient
inzetten van sociale media voor ons bedrijf reageerden dure
professionals, malafide personen en een man uit Iran!
Hij bleek de gouden oplossing en via mails, skype kregen we de
materie onder de knie.
Wij wilden jou belonen door een gratis verblijf in Frankrijk aan te
bieden en kennis te laten maken met de 3 essentiele begrippen van de Franse Revolutie:
Gelijkheid, Vrijheid en Broederschap.

Afgelopen week zei je me nog dat deze 9 maanden de gelukkigste uit je leven waren.
Ik hoop dat er nog vele zullen komen.
En ik blijf voorlopig geregeld op werkbezoek komen om de ontwikkelingen van jouw zaak met eigen ogen te kunnen zien.
Je bent dus nog niet van me af!
En ik sluit je als mijn pleegzoon voor altijd in mijn hart.
LOEK

Symboliek van de lila tulpen: ze symboliseren de koninklijke waardigheid waar de persoon voor staat. Edelmoedigheid, rust en spiritualiteit zijn de kenmerken hiervan.

Zus van Mohsen, Fatemeh, Ik ben dankbaar…

dankbaar-dankbaarheidJouw lach en open blik hebben me geraakt.
Ik zie dat het leven naar je lacht.
Jouw talenten vragen om gezien te worden.
Hoe je met je nichtje omgaat, is zo liefdevol.
Er schuilt in jou een prachtige moeder.
Misschien is het belangrijk op dit moment in je leven,
om antwoord te krijgen op 3 essentiele vragen:
1. Wat is mijn drijfveer van mijn leven?
2. Wat blokkeert me?
3. Wat maakt me gelukkig?
Heb genoten van jouw aanwezigheid.
Dank daarvoor.
LOEK

Symboliek van de rode roos die open gaat. Liefde die op het punt staat zich te laten zien. Haar liefde voor haar nichtje is duidelijk aanwezig, nu mag ze ook de liefde in haar leven zoeken. (een partner om zich helemaal aan te geven)

Partir c’est mourir un peu

En dan breekt onherroepelijk het tijdelijke afscheidnemen aan. Ik zal regelmatig terug blijven komen totdat alles zo geregeld is dat Mohsen een toekomst kan opbouwen in Frankrijk. Een gelukkige toekomst waarbij hij zijn dromen verder uitbouwt in vrijheid, gelijkheid en broederschap.
Die dag zal komen! Ik ben nu vooral dankbaar voor de stappen die we tot nu toe gezet hebben.

Vragen voor jou

Mag ik je tenslotte enkele vragen voorleggen:
1. In hoeverre bepaalt je ego de invulling van je leven?
Blijf je doen wat je altijd gedaan hebt, dan krijg je wat je altijd gekregen hebt.
Ben je daar tevreden mee? Je weet dat het verzamelen van geld, materie, status,
uiterlijke schijn, uiteindelijk niets opleveren. Je kunt het niet meenemen
wanneer je sterft. Of zoals mijn vader ooit zei: “In je laatste hemd zit geen
zak!”
2. In hoeverre voel je dat je leeft vanuit je hart?
Liefdevol, met bewondering en acceptatie naar je medemens. Vol compassie voor  mensen, dieren en
de natuur.
3. Staat jouw ziele-opdracht op de voorgrond in je leven?
Leef je met de talenten die je ‘gekregen’ hebt. Streef je naar een mooiere wereld dan die je aantrof bij je
geboorte? Dan zul je de aarde verlaten met een  glimlach omdat jouw taak volbracht is.

Dankbaar de aarde kunnen verlaten

Ooit vertelde een professional die honderden mensen had begeleid in hun stervensproces, dat je de mens herkent in het stervensproces aan zijn manier van leven.
Ego’s sterven in een strijd omdat ze vasthouden aan alles wat ze in het leven verzameld hebben. En om de status  die ze hebben opgebouwd.
Harte-mensen sterven met veel droefheid en verdriet omdat het hen pijn doet geliefden achter te moeten laten.
Ziele-mensen sterven met een glimlach op hun gezicht omdat hun levensopdracht is voltooid. Ze voelen dat ze opgenomen worden in de oer-geest, waar alles alleen maar energie is.

dankbaar-dankbaarheid

 

Hoop te lezen waar jij dankbaar voor bent.
Laat een reactie achter, die kan anderen ook inspireren.
Plaats je reactie onder het artikel zodat anderen het ook kunnen lezen.

 

4 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *