wat is echt belangrijk

Wat is echt belangrijk? (deel II)

Wat is echt belangrijk? (deel II)
Waar sta jij nu in je leven? (zie deel I)

 

Wat is echt belangrijk, is een vraag die ik me dagelijks stel. Ik word de hele dag overvoerd met signalen via de media, de natuur, de honden, de scharrelende kippen om me heen. Ik verzuip soms in al die signalen. Dan is het belangrijk om me te focussen. Waarop? Wat is echt belangrijk voor me? Ik daag je uit om met mij op eigen onderzoek te gaan en te ontdekken waar jij jouw focuspunt legt.

 

 

Do what you love and love what you do

Ben ik werkelijk dagelijks bezig met die dingen die mij vreugde en geluk brengen? Een half uur geleden zat ik nog onder een bloeiende appelboom, kijkend naar de kippen die scharrelend in de tuin liepen. Plots zag ik een plantje de lucht in vliegen. Juist, de dames hadden het vers aangelegde bloemperk ontdekt. De primula’s vlogen een voor een de lucht in. Dit ging me toch te ver. Met straffe hand en een stok begeleidde ik de kippen naar een braak liggend stukje waar ik nog wil gaan planten. Volop pieren voor de dames. Bukkend trok ik enkele brandnetels uit de grond, bijgestaan door de vier observerende dames die ijverig de pieren oppikten. Kostelijk! Duidelijk genoot ik van dit tafereel. Mezelf stelde ik wel enkele vragen als voorbereiding op dit artikel.

Zeven essentiele vragen: wat is echt belangrijk voor me

Wanneer je bezig bent met de vraag: “Wat is echt belangrijk voor me?” kun je niet zonder vragen. Laat ik er zes geven om over na te denken:

Ten eerste: Is het nuttig wat ik doe? Kijkend naar mijn kippen was mijn aanpak nuttig om te voorkomen dat alle plantjes vroegtijdig de dood zouden vinden!
Ten tweede: Is het waar? Wat is waar in deze: gaan de plantjes werkelijk dood wanneer ze met de wortels naar boven in de zon liggen? Natuurlijk is dat waar!

Ten derde: Wat kies je? Hoe kan je jouw keuze van harte ondersteunen? In het geval van de kippen is het juist om hen weg te halen bij het perk. Blij en geraakt was ik echter toen de dames parmantig aan het werk gingen op het braakliggend stukje grond. Ze konden daar geen kwaad doen en de grond werd even ‘voorbewerkt’ door de dames.
Ten vierde: Wat is het meest belangrijke wat ik nu kan doen? De kippen verjagen van het bloemperk. De dames de ruimte geven in de tuin maar wel op een andere plek.

Ten vijfde: Welke kleine stap kan ik zetten om de bal aan het rollen te krijgen? Duidelijk in dit voorbeeld: uit mijn tuinstoel komen, de stok pakken en richting kippen lopen.
Ten zesde: Wie kan helpen om het prettiger, makkelijker, sneller of beter te doen verlopen? In dit geval ikzelf. Zat op de voorste rij als het ware en ik hoefde maar de stok te pakken om hen richting braakliggende grond te dirigeren.

Kostelijk voorbeeld: de kippen

Is dit nu echt belanrijk in mijn leven? Wat is echt belangrijk in mijn leven? Met dit simpele voorbeeld heb ik alleen een realiteit willen schetsen die iedereen onmiddellijk herkent. Graag wil ik je meenemen in mijn lijstje van belangrijke dingen. Daarna daag ik je uit om zelf ook een lijst aan te leggen van ‘belangrijke dingen in je leven’ voor jou. Wellicht vind je inspiratie bij mijn lijstje.

21 dingen vind ik echt belangrijk

Natuurlijk is mijn lijstje niet meer dan een moment-opname. Het gaat erom om stil te staan bij de vraag: Wat vind ik echt belangrijk in mijn leven?

Wat is echt belangrijk voor me….vriendschap – gezondheid – schoonheid

 1. Levenslange vriendschap: ik heb gemerkt dat vriendschap van esssentieel belang is om niet te vereenzamen, sociale contacten te kunnen houden en om je genegenheid te kunnen tonen aan elkaar;
 2. Gezondheid – vitaliteit: juist wanneer je ouder wordt, begin je meer en meer te beseffen het belang van een gezond lichaam, gezonde voeding, beweging.
 3. Schoonheid van de natuur: niets geeft mij zoveel energie dan in de natuur zijn. Buiten zijn en genieten van alles wat de natuur aanreikt: de bomen, struiken, grassen, bloemen, dieren, de fraaie luchten.

  Dromen – partner – nuttig maken

 4. Grootste droom zien uitkomen: heb al veel dromen vorm mogen geven in mijn leven. In mijn laatste fase wil ik nog een keer een grote droom neerzetten: een centrum waar anderen het geluk vinden, geraakt worden (geinspireerd) en waar men ontdekt de kern van het eigen Wezen. Binnen de centrum is plaats voor mensen met een beperking om hen ook een waardige arbeidsplaats te gunnen.
 5. Genieten van mijn partner: samen kunnen zijn in stilte. Elkaars gezelschap ervaren als een verrijking. Uitdagen en uitgedaagd worden, constant groeien in liefde en genegenheid.
 6. Mezelf nuttig maken met mijn talenten en passies: binnen het op te richten centrum gaat dit sowieso gebeuren.

  Seks – dankbaarheid – mezelf overtreffen

 7. Seks: goede seks is een samenspel van meerdere mensen. Elkaar aanvoelen, begrijpen, grenzen verleggen en genieten   zijn voor mij daarin de ingredienten om me gelukkig te voelen.
 8. Gevoel van dankbaarheid: ben heel dankbaar voor alles wat op mijn pad gekomen is. Zowel positieve als negatieve ervaringen. Van beiden heb ik veel geleerd. Mijn leermeesters uit het verleden hebben een ereplaatsje in mijn hart.
 9. Mezelf overtreffen in mijn werk: heb veel waardering gehad voor mijn werk en het meest geniet ik van de spontane ontdekkingen in mijn werk. Daar groei ik van en dat daagt me uit om verder te studeren, op onderzoek uit te gaan.

  Huilen/lachen – dieren – innerlijke rust

 10. Huilen – lachen: zonder emoties ben ik niks, niemand! Heb echt die emoties nodig als uitlaatklep. Huilen en lachen ligt weliswaar dicht bij elkaar.
 11. Genieten van mijn honden en kippen: als natuurmens geniet ik dagelijks van mijn twee Labradors Rose en Belle. Het zijn schatten van honden. Zijn nooit naar een hondentraining geweest en ik kan er mee lezen en schrijven. Zeer aanhankelijk. Helaas kan ik dat niet van de kippen zeggen, hoewel die steeds op mij reageren wanneer ik buiten kom. (vanuit gewoonte? Hoop op voedsel?)
 12. Innerlijke rust vinden: ik heb het nodig dat ik mezelf af en toe terugtrek. Even de boel de boel laat. Zonder mensen gaat dit het beste. Mijn werkkamer, maar ook plekjes in de tuin, zijn prima plaatsen om de innerlijke rust te voelen.

  Restaurant – compliment – iets doen voor de wereld

 13. Goed restaurant: daar ben ik wel in veranderd. In het verleden gingen we wekelijks naar een restaurant. We hadden daar ook het geld voor. Nu vind ik het alleen leuk wanneer het een bijzonder restaurant is waar mijn tong gestreeld wordt door exclusief voedsel. Daar kan ik naar uitkijken en intens van genieten.
 14. Complimentje krijgen: Ieder mens is toch gevoelig voor een complimentje. Alleen merk ik dat ik onderscheid maak in ‘gewoon’ een complimentje of een waarachtige waardering voor hetgeen ik gedaan heb. Daar geniet ik echt van.
 15. Waarden toevoegen aan de wereld: door mijn schrijven hoop ik anderen te inspireren in werk en leven. Naast het verzorgen van workshops waarbij we steeds ‘zin en betekenis’ zoeken voor hetgeen we nastreven. De wereld een stukje mooier maken door mijn inzet.

  Kind blijven – mooie muziek – lezen

 16. Kind blijven: wat speel ik graag en wat verleg ik graag mijn grenzen. Kan zomaar een korenveld inlopen om klaprozen te bewonderen of korenbloemen te plukken. Denk dan niet na over het plattreden van het graan. Die onbezonnenheid is welkom. Lekker dol doen en me niet laten beperken door wat anderen daarvan vinden.
 17. Mooie muziek: Wat is mooie muziek? Wanneer ik door muziek en zang geraakt word, wil ik het opnieuw beluisteren. Lenny Kuhr kan mij tot op het bot raken: waarom? Haar doorleefde teksten zijn als balsem voor mijn ziel. Ik heb dat ook bij muziek van Bach.
 18. Lezen: veelal lees ik beroepshalve en juist dan geniet ik het meest! De laatste tijd komt literatuur erbij, aangespoord door mijn partner die juist daar intens van geniet.

  Moeilijke processen – kopje koffie – voldoende geld

 19. Moeilijke processen inzichtelijk maken: intens geniet ik van mijn werk waarbij soms moeilijke, psychische processen uitgelegd moeten worden. Wanneer het me dan lukt om dit op een heldere, duidelijke manier te doen, ben ik happy.
 20. Kopje koffie: geniet intens wanneer iemand mij een kop koffie brengt in mijn werkkamer. Door niet te hoeven vragen maar verrast worden door dit gebaar, geniet ik.
 21. Voldoende geld hebben: heerlijk om de rekeningen te kunnen betalen, een spaarcentje op te kunnen bouwen zodat je nooit voor verrassingen komt te staan. Dit is actueler geworden in mijn leven nadat we alles verloren.

En nu jij!
Wat is jouw lijst? Heb je suggesties gevonden in mijn lijst? Wat is echt belangrijk voor jou in je leven?

5 levensgebieden – wat is echt belangrijk voor jou

In het maandblad Psychologie staan regelmatig interessante testen en artikelen. Ik werd gegrepen door de 5 levensgebieden die zij noemen die werkelijk belangrijk zijn in je leven.

Ten eerste: Relatie: kan me daar helemaal in vinden. De mens bestaat immers dankzij zijn medemens.
Ten tweede: Werk: veel mensen halen ‘zin en betekenis’ uit hun werk. Dat veronderstelt weld at jij het juiste werk doet. Werk dat bij jou past. Waarbij jouw talenten op de voorgrond staan.
Ten derde: Opvoeden: niet iedereen heeft het geluk om kinderen te hebben. Kinderen vragen om een gepassioneerde opvoeding waarbij gespeeld wordt met grenzen. En waarbij het kind geleerd word tom autonoom te worden. Vertrouwend op de eigen talenten om zijn droom waar te kunnen maken.

Ten vierde: Fijn oud worden: zelf zit ik in deze fase. Heb noit beseft hoe belangrijk het is om op een fijne manier oud te mogen worden zonder al te veel fysieke problemen. Om over mentale problemen maar te zwijgen. Zolang ik echter kan doen wat ik te doen heb, ben ik tevreden.
Ten vijfde: Geluk: voor ieder van ons heeft geluk een andere invulling. Voor mij staat het voor je leven leiden zoals je ziel het bedoeld heeft. Waarachtig, authentiek en je levensopdracht vormgeven.

Je droom waarmaken – wat is echt belangrijk

Natuurlijk hoort ‘je droom waarmaken’ zeker tot de echt belangrijke dingen in je leven. Tenslotte geef ik dan nu vier stappen aan die jou dichter bij je droom brengen. In het volgende deel (Deel III) van deze artikelenreeks wil ik stilstaan bij de negatieve saboteurs die ervoor zorgen dat jij niet toekomt aan je droom waarmaken.

Terug naar je droom waarmaken als belangrijk item in de reeks van “wat is echt belangrijk in je leven?”

De vier stappen:

Stap 1: Je INTENTIE:
Wat wil je veranderen aan je leven?
Zijn er baalde gevoelens waarmee je worstelt?
Is er iets wat je in je gedrag zou willen veranderen?
Wat zijje wensen, je dromen?

Stap 2: Je MOTIVATIE:
Waarom wil jij je droom waarmaken?

Stap 3: Je SABOTAGE:
Waarom heb je het tot nu toe dan nog niet gedaan?

Stap 4: Wat heb je ERVOOR OVER?
Geen succes zonder opoffering. Als je je droom wilt waarmaken, zul je daar iets voor moeten doen of laten.

Kijk nu eens naar jouw droom en ga aan de hand van deze 4 fasen aan het werk. Ik wens je alle goeds en vooral veel inspiratie op je weg. Besef dat de weg belangrijker is dan het doel. Jij gaat jouw weg en onderweg zul je uitgedaagd worden, op de proef gesteld worden. Men zal proberen jouw droom onderuit te halen. Wees waakzaam en blijf trouw aan jezelf, wat anderen e rook van mogen vinden. Blijf groots dromen!

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *