Welke behoeften heb je als mens?

Welke behoeften heb je als mens?

behoeften-bookJe leven begint eerder dan je denk’ is de titel van het boek van Loek Knippels. Hij beschrijft hierin hoe je leven al in de buik van je moeder is begonnen. En ook welke behoeften je als mens hebt.

De behoeften zijn er al in de baarmoeder.

In de baarmoeder word je als mens dus al geconfronteerd met het gevoel of jij welkom bent. Ofwel, mag jij dan al helemaal zijn die je bent? Zoals je bent? Hoe wordt er naar je uitgekeken? Hoe blij is jouw moeder met jouw komst? Kijkt ze verlangend uit naar je komst? Kortom, kan ze gedurende de laatste maand nauwelijks nog wachten tot ze jou in haar armen kan houden?

 

 

Jouw behoeften.

In dit geval zal ze voldoen aan een of meerdere behoeften van jou. Ze erkent je in wie je bent. Door te accepteren dat ze zwanger is. Daarmee accepteert ze jou. Ze zorgt goed voor zichzelf. Dat wil zeggen dat ze daarmee ook voor jou zorgt. Ze moedigt je aan door blij te zijn als jij beweegt. Geeft je vertrouwen in haar warme lichaam. Ze bewondert haar dikker wordende buik. Daardoor bewondert ze jou. Je vader waardeert dat je er bent. Door liedjes te zingen. Liedjes op de buik van zijn lief, jouw moeder.

Er wordt niet voldaan aan je behoeften.

Hoe heerlijk om tot mens uit te groeien in zo’n warme omgeving. Bovendien wordt aan al je basisbehoeften tegemoet gekomen. Ideaal!
Echter, velen van ons zijn niet op deze manier naar de wereld gekomen. Wat, als er niet wordt voldaan aan jouw behoefte? Aan jouw behoefte om gezien te worden? Of om gehoord te worden? Wat doe je dan?

Het begin van je leven met behoeften.

basisbehoefte-groepIeder mens begint zijn of haar leven met behoeften. De belangrijkste is de behoefte ergens bij te horen. Je wilt deel uitmaken van een groep. Daar wil je bijhoren. Ook zal waarschijnlijk later blijken dat je bij een speciaal iemand wil horen.

 

Sterke behoeften ergens bij te horen.

basisbehoefte - er bij horenHoe komt het toch dat ieder mens zo sterk de behoeften voelt deel uit te maken van een groep? Of die groep nu groot is of heel klein. Dit heeft te maken met de lange geschiedenis van de mensheid.

 

 

 

 

Behoefte aan overleven.

Al sinds het ontstaan van de mens hebben mensen in groepen geleefd. In de oertijd is dit noodzakelijk om te kunnen overleven. Je zorgt samen voor voedsel. Daarnaast kan je je voortplanten. Samen sta je sterk. Het principe 1 + 1 = 3. Het geheel is sterker dan de som van de delen. De groep van individuen is krachtiger dan een aantal losse individuen bij elkaar. Betrokkenheid tot elkaar zorgt hiervoor.

De behoeften zijn basisbehoeften geworden.

behoeften-umbrellaDe behoefte ergens bij te horen is dus van essentieel levensbelang geweest. En deze behoefte is nooit meer weg gegaan. Integendeel, het is onze basisbehoefte geworden. Aan deze behoefte kan je allerlei andere behoeften ophangen. Het is een paraplu, waaronder andere behoeften aanwezig zijn.

Op de wereld komen met behoeften.

Zo is het ontstaan dat we als mens op de wereld komen met de behoefte. Om ergens bij te horen.  Bij iemand te horen. We willen deel uitmaken van een groep. Anders gezegd, we willen kunnen voelen en weten een waardevol lid van de groep te zijn. Om gezien te worden. Niet alleen in de familiekring. Maar ook daarbuiten.

De behoefte bij te dragen aan de maatschappij.

basisbehoefteHet is de ook de behoefte om bij te dragen aan het maatschappelijk gebeuren. En hierdoor gezien en erkend te worden. Vanuit de veilige groep treed je naar buiten, de wereld in. Je treedt met open armen de wijde wereld tegemoet. Je voelt je veilig en sterk met een warme, accepterende groep achter je. Deze groep moedigt je aan, stimuleert je.

Basale behoeften – basisbehoeften.

Als mens ben je al sinds de ontstaansgeschiedenis een sociaal wezen. De behoeften die je als sociaal wezen hebt, zijn basaal. Zo basaal, dat we kunnen spreken van basisbehoeften. We zijn allemaal op de wereld gekomen met basisbehoeften. De meest bekende in de psychologie zijn:

Aanmoediging – Acceptatie – Begrip – Bevestiging – Bewondering – Erkenning –     Geruststelling – Goedkeuring – Respect – Vertrouwen – Waardering – Zorg.

Zelfstandig en krachtig.

Hoe meer basisbehoeften vervuld worden, hoe beter je tot een zelfstandig en krachtig persoon kan uitgroeien. Met een duidelijk, krachtig en positief zelfbeeld. Een persoon, die heeft geleerd zijn (basis)-behoeften zelf in te vullen. In tegenstelling tot het zoeken naar vervulling van zijn behoeften buiten zichzelf, door anderen.

Hoe vind je mij?

Hoeveel belang hecht je aan het oordeel van anderen over jezelf? Herken je de waardering en erkenning te zoeken bij een ander of anderen? Echter zonder in staat te zijn om jezelf te waarderen, te bewonderen en te erkennen? Herken je hoe onzeker je jezelf maakt door deze houding?

Zelf je behoeften vervullen.

Renze Ferwerda zingt in een van zijn prachtige liederen “Wat je als kind niet hebt gekregen, kan je altijd jezelf nog geven.”
In de eerste plaats dien je te erkennen en te herkennen wanneer, waar je de vervulling van jouw behoeften zoekt. En bij wie. Als je dat weet, kan je aan je eigen zekerheid en zelfbeeld gaan werken. Rn zo jouw eigen behoeften zelf de aandacht geven die ze verdienen.

Compenseren van je behoeften.

Basisbehoeften die niet wordt vervuld, blijven bij je aankloppen. Vaak gaan we die als mens dan compenseren. Bijvoorbeeld je zoekt een ‘baan met aanzien’ om gezien te worden. Je werkt je een ongeluk om succesvol te zijn om erkend te worden. Ofwel je verzamelt een groep mensen om je heen die jou graag mogen om ondersteund te worden. Kortom, je zoekt het buiten jezelf. Dit kan lange tijd bevrediging geven.

Zelfonderzoek.

De andere manier is om bij jezelf te onderzoeken wat je kan doen om jezelf de aandacht, erkenning, ondersteuning, waardering enzovoort te geven. Jouw behoefte vervullen bij jezelf. Wij hanteren in onze cursussen en workshops het H.E.E.L.-principe. Dat wil zeggen HERKENNEN, ERKENNEN, EXPRESSIE GEVEN AAN, LOSLATEN.

De behoefte aan liefde: ‘Als je van jezelf houdt, kan je van de ander houden.’

Ook als onzeker persoon kan je heel veel van een ander houden! Laat daar geen twijfel over bestaan. Maar onderzoek eens hoe afhankelijk je van die ander bent om te horen dat je de moeite waard bent. In hoeverre ben jij in staat om tegen jezelf te zeggen dat je er mag zijn als je in de spiegel kijkt? Met welke ogen kijk jij jezelf aan? Waarderende ogen of veroordelende ogen?

Waardevol cadeau.

Pas wanneer jij tegen jezelf kan zeggen ‘Ik hou van jou’ en ‘Wat ben jij mooi’ en ‘Wat goed dat je er bent’, geef je een heel waardevol cadeau. Je geeft een waardevol cadeau aan jezelf. Echter ook aan de ander als je tegen hem of haar zegt ‘Ik houd van jou’. Deze ander mag dan heel blij zijn jou te mogen ontvangen. Samen met jouw zekerheid en jouw positiviteit.

Behoeften invullen – het ‘gatenkaasfenomeen’.

basisbehoefte-cheezeWant heel vaak zeggen we ‘Ik hou van jou’. Met de onderliggende betekenis ‘Ik geef je mijn leven dat een rotzooi is’ of ‘ik geef je mijn leven dat niet van betekenis is’. En daaronder ligt dan de vraag ‘Doe jij er iets aan?’ ‘Ruim jij mijn puinhoop op?’ ‘Maak jij dat ik me belangrijk voel en mijn leven als waardevol ervaar?’ Dit noemen wij in onze trainingen en workshops het ‘gatenkaasfenomeen’. De partner mag mijn gaten in mijn kaas opvullen.

Krachtig je eigen behoeften vervullen.

Wil je niet langer geraakt worden doordat je herinnerd wordt aan het tekort van een behoefte? Niet langer de pijn en het verdriet ervaren dat daarmee gepaard gaat? Leer dan jezelf en je omgeving te accepteren. Aanvaard wat er is. Jezelf als waardevol persoon. Dat je het waard bent om te zijn die je bent.

Werken aan de oorzaak van een probleem.

Accepteren betekent dan ook dat je kan werken aan de oorzaak van een probleem. Als je in staat bent te accepteren, neem je de regie over je leven in handen. Dat wil zeggen dat je een probleem erkent. Dit alleen al geeft rust en ontspanning. Tegelijkertijd sta je de mogelijkheid toe om aan het probleem te werken. Dit betekent dat je verder kan groeien in het leven zoals het voor jou is bedoeld.

Workshop om je eigen behoeften te vervullen.

basisbehoefte- zelfstandigheidKom bij ons in de Dordogne een workshop volgen! Je maakt deel uit van een groep. Anders gezegd, je staat er dus niet alleen voor. Want zelf doen is echt iets anders dan alleen doen. Je wordt ondersteund, aangemoedigd, gewaardeerd, begrepen, gerespecteerd. Er wordt voor je gezorgd. Je wordt gerustgesteld door de ervaringen van de anderen. Ook bevestigd in wie je bent en wat je wil. Zeker niet als laatste word je aangemoedigd om jezelf waardevol te vinden. Zo zie je dat er heel natuurlijk met en aan de basisbehoeften gewerkt wordt.

 

Rijk naar huis.

groei van ontevredenheid naar tevredenheid-loek knippels articleMet al deze vervulde basisbehoeften ga je als een rijk mens weer naar huis. Echter, je kan jezelf ook nog eens een rijk mens vinden. Je kan jezelf waarderen en bemoedigen. Om het leven te creëren zoals dat voor jou is bedoeld. Hoe mooi is dat?!

 

 

 

 

Meer weten?

Wil je meer weten over wat wij te bieden hebben? Kijk danop onze nieuwe website www.het-ihc.nl. Of schrijf een e-mail met de vragen naar loekknippels@het-ihc.nl  We zien jou of jouw vragen graag tegemoet.

2 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *