Zelfliefde loek knippels artikel dec 2018

10 manieren om je zelfliefde te vergroten

10 manieren om je zelfliefde te vergroten

Zelfliefde loek knippels artikel dec 2018Wanneer je niet van jezelf kunt houden, bijgevolg kun je ook niet van een ander houden. Je zelfliefde vergroten is essentieel en vraagt van jou om die kracht in jezelf te vergroten.

Hoe vergroot je jouw zelfliefde?

Belangrijk om eerst stil te staan wat ik versta onder zelfliefde. Ik wil graag tien aspecten benoemen en daag je dan vervolgens uit om daar meer energie aan te geven waardoor dat onderdeel  kan groeien. Ga je met me op reis?

  1. Zelfliefde betekent houden van jezelf

Zelfliefde loek knippels artikel dec 2018Los van wat er ook gebeurt en wat jij ook doet.
Hou je echt van jezelf? Met andere woorden: hoe doe je dat? Wat ervaar je wanneer je werkelijk van jezelf
houdt?
Neem je bijvoorbeeld weleens een bloemetje voor jezelf mee naar huis? Geef jij jezelf wel eens dat lekkere luchtje cadeau? Koop je inderdaad incidenteel presentjes voor jezelf of trakteer jij jezelf op iets leuks?

  1. Zelfliefde omarmt je schaduw

Wanneer je werkelijk van jezelf houdt, accepteer jij ook jouw minder goede kanten. Dan sta je open voor je schaduwkanten, zoals je jaloezie, je faalangst, je onzekerheid. Dan ben je bereid om die schaduwkanten te omarmen omdat je weet dat ze tenslotte verlangen naar jouw liefde. Ze willen gezien en gehoord worden door jou.

  1. Zelfliefde houdt in dat je liefdevol naar jezelf bent

Wat houdt dat in? Wanneer ben je liefdevol naar jezelf? Vooral wanneer je in staat bent je imperfecties te omarmen, jezelf kunt vergeven en tijd vrij maakt voor jezelf. Tijd waarbij jij jezelf centraal zet.
In ons leven hebben we veel gezamenlijke tijd, of tijd waarbij de ander op de voorgrond staat. Zo heb je werktijd, sociale tijd, vrije werktijd, zorgtijd. Maar hier wordt vooral bedoeld jouw eigen vrije tijd, die voedend werkt voor jou.

  1. Zelfliefde is mild zijn

Zelfliefde loek knippels artikel dec 2018Bij zelfliefde ben je niet te streng voor jezelf en vooral niet te kritisch. Streng zijn komt vaak voort uit je opvoeding. Luisteren naar je ouders, regels volgen en daarin gedisciplineerd zijn. Ja is ja en nee is nee!
Streng zijn heeft nog nooit geleid tot liefde volheid maar eerder tot angst en gereserveerdheid. Leer mild te zijn voor jezelf. Weet wat je nodig hebt en luister naar je echte nood.

Je echte nood kan aandacht zijn: maar ook gebrek aan waardering. Geef jezelf dan die waardering wanneer die uitblijft!

  1. Zelfliefde en eigen kracht

Ga uit van je eigen kracht en kwaliteiten waarbij je jezelf niet vergelijkt met anderen. Besef je al hoeveel kwaliteiten je in huis hebt? Schrijf eens spontaan tien kwaliteiten van jezelf op papier. En viel dat mee? Verbaas jij jezelf?

Zelfliefde loek knippels artikel dec 2018Jouw persoonlijke kracht is de energie die jij steekt in je doen en laten. Een liefdevol mens zal die kracht bundelen wanneer het nodig is en niet al zijn kracht weggooien. Weggeven aan de ander kan jouw liefde volheid ondermijnen, terwijl je juist denkt aan die ander in plaats van aan jezelf.

Veel mensen verliezen hun kracht en energie in hun werk en hebben dan slechts wat rest-energie over voor zichzelf. Zij trekken weer aan het kortste eind. Trek aan het langste eind en wees vooral liefdevol naar jezelf!

Vergelijken met anderen loopt altijd scheef: je kent de inputs van die ander niet. Wie weet wat voor achtergrond hij heeft? Wat voor studie heeft hij gevolgd? Dan gaat elke vergelijking ook mis omdat je niet vertrekt vanuit dezelfde situatie!

 

  1. Zelfliefde betekent ook goed voor jezelf zorgen

Die zorg bestaat vooral uit goed voor je lichaam zorgen. Je lichaam is immers je tempel, en tegelijkertijd je voertuig in jouw leven. Jouw voertuig vraagt om gezonde voeding. Voeding die werkelijk voedt. Maar ook om Zelfliefde loek knippels artikel dec 2018geestelijk voedsel.

Neem je tijd om voldoende te bewegen? Je hoeft van mij niet te gaan sporten, wandelen en vaker de fiets nemen in plaats van de auto werkt positief door.
Vergeet daarbij niet om ontspanning in te bouwen. De veer kan niet altijd gespannen staan. Je lichaam heeft ontspanning nodig.

  1. Zelfliefde vraagt om geestelijke voeding

Wat is geestelijke voeding voor je? Een goed boek dat je inspireert of bemoedigt vergroot  jouw blik op de wereld. Een goede roman, maar ook een levensbeschrijving van een persoon kan je inspireren. De voeding die jij haalt uit boeken, maar ook inspirerende films helpt jouw geest groeien.

Wanneer zat je voor het laatst weggedoken in een boek? Of beperkt zich dat alleen tot vakanties? Geestelijke voeding is een proces dat doorgaat en nooit stopt. Vergeet daarbij niet dat het wegduiken in een boek ook exclusieve eigen tijd betekent. Me-time waarbij het directe resultaat alleen op jouw conto komt te staan.

  1. Zelfliefde en grenzen stellen

Het beste jaar ooit-loekknippels articleDurf jij aan te geven dat dit jouw grens is of laat je gemakkelijk anderen over je grens gaan? Ben je in staat om aan te voelen waar jouw grens ligt? Durf je dat ook te benoemen en consequenties daaraan te verbinden. Ik zag een cursist schrikken toen ik zei: ‘Dit laat ik niet gebeuren, je gaat over mijn grens!’

Grenzen aangeven vraagt wel van je dat je inzicht hebt in je eigen waarden en normen. Soms worden grapjes in een gezelschap gemaakt waarbij jouw normen overtreden worden. Ik kan absoluut niet tegen racistische grappen. Wie er ook om me heen staat, ik reageer maar soms haak ik gewoon af door weg te gaan.

 

  1. Zelfliefde en respect

Hoeveel respect heb jij voor jezelf? Ben je in staat om dit respect ook uit te dragen vol liefde naar jezelf toe? Jezelf respecteren in wie je ten diepste bent met je schaduwkanten en imperfecties. Maar ook met je hebbelijkheden en boosaardige kantjes wellicht.
Respect betekent ook dat jij anderen behandelt zoals je zelf behandeld wilt worden. .

  1. Zelfliefde laat je echte zelf zien

Zelfliefde loek knippels artikel dec 2018Je Ware Zelf is vaak anders dan het gezicht dat je aan anderen laat zien. Soms hebben we de neiging om ons aan te passen, te pleasen dan wel ons te voegen naar de waarden en normen van de ander.
Vanuit zelfliefde laat je echter steeds je Ware Gezicht zien, je echte zelf

Ik hoop dat ik je voldoende heb uitgedaagd om met jezelf aan de slag te gaan. En natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een workshop of een onlinetraining bij het IHC – Centre l’Art de Vivre –  te gaan volgen. Je bent van harte welkom.

Kijk geregeld op onze website waar de workshops staan aangekondigd en mocht je vragen hebben, aarzel niet om die ons te stellen.
Ik hoor graag van je: loekknippels@het-ihc.nl

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *