Zelfvertrouwen gelukkig zijn happy life persoonlijke ontwikkeling

Vol zelfvertrouwen werken via persoonlijke ontwikkeling aan gelukkig zijn – jouw happy life

Vol zelfvertrouwen via persoonlijke ontwikkeling werken aan  gelukkig zijn: jouw happy life!

Zelfvertrouwen gelukkig zijn happy life persoonlijke ontwikkelingIs het gewoon om via persoonlijke ontwikkeling met veel zelfvertrouwen te werken aan gelukkig zijn? Is een ‘ happy life ‘ voor iedereen weggelegd? Kun je er zelf aan werken? Hoe ontstaat dan een gelukkig leven? Geef jezelf 10 minuten om het artikel te lezen en de uitdaging aan te gaan. Geluk is immers je geboorterecht.

Eeuwenlang is de mens op zoek naar zichzelf: naar eeuwig geluk. De kerk had daar vroeger een antwoord op. “Waartoe zijt Gij op aarde?”
En het antwoord was al even mysterieus als de vraag: “Om hier en hiernamaals gelukkig te zijn”. Je moest wel werken aan het eeuwige geluk in het hiernamaals.

Voor de meesten van ons is het ‘hiernamaals’ een station dat te ver weg ligt. Waar je even geen boodschap aan hebt. Je wilt nu een gelukkig leven leiden. Nu mag je vol zelfvertrouwen in het leven staan. Want juist NU wil je oogsten en een happy life ervaren.

Magazines rondom Happy Life

Zelfvertrouwen gelukkig zijn happy life persoonlijke ontwikkelingOp elke leestafel in welke praktijk van de gezondheidszorg dan ook, liggen de bladen. Wanneer je nog niet depressief bent, word je het wel wanneer je door die magazines bladert met prachtige foto’s.
Iedereen leidt een gelukkig leven. Op alle foto’s zie je stralende mensen vol zelfvertrouwen. Mensen roepen je al van ver toe dat ze ‘ gelukkig zijn ‘ ….. en jij? Heb jij voldoende persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt?
Neen? Kijk dan eens naar alle advertenties van workshops. Van yoga naar mindfulness, van retreats op Ibiza tot zweethutceremonies in de Ardennen, Kick Ass workshop bij dr. Roy Martina of een workshopweek bij het Centre l’art de Vivre in de Dordogne.

Je bent niet gelukkig wanneer je niet aan jezelf gewerkt hebt! Jouw leven kan geen happy life zijn. Jouw persoonlijke ontwikkeling heeft een duwtje nodig.

Hoe vergroot je jouw zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen gelukkig zijn happy life persoonlijke ontwikkelingLenny Kuhr zingt het al jaren: “Wie ben je?”
Ze stelt daarin de vraag: “Ben jij meer dan die buitenkant en mag je binnenkant ook gezien worden?” Daar draait het nu juist om bij het groeien van jouw zelfvertrouwen. Heb je contact met het Zelf (je ziel)?

Luister je naar je ziel?

Durf je te luisteren naar je Innerlijke Stem (Waar zit die dan precies? Hoe kan ik die stem horen?)
Jouw Innerlijke Stem wordt soms ook aangeduid als je ‘ diepere gevoel’, je intuitie. Soms hoor je die stem in je dromen. Soms zomaar spontaan overdag tijdens het boodschappen doen. Ik hoor die stem heel vaak. Kan me nog de gevolgen voorstellen van die ene keer op de hogeschool.

Een stem sprak tot mij…

Zelfvertrouwen gelukkig zijn happy life persoonlijke ontwikkelingAan de lerarenopleiding gaf ik les. Wat begon als een grote droom van mij, eindigde in een nachtmerrie. Ik vond niet de gepassioneerde studenten waarop ik gehoopt had. Velen kozen ook niet voor het vak van leraar maar waren op de universiteit uitgeloot. Dan maar proberen je propedeuse te halen via het eerste jaar op de lerarenopleiding.
Nauwelijks kon ik mijn concentratie vasthouden tijdens het college. Steeds weer was ik de rode draad kwijt van mijn betoog. Tijdens mijn college hoorde ik heel duidelijk een stem: “Ga naar huis…ga naar huis! Maak je droom waar!”
Na afloop van dit college kwam een wel gemotiveerde student naar me toe en sprak de historische woorden: “Ik heb het idee dat ik vandaag getuige was van jouw afscheidscollege. Je was heel gepassioneerd en regelmatig zag ik ontroering bij je….jij wilt gaan stoppen hier?”

Mijn afscheidscollege…op weg naar een happy life?

Het was inderdaad mijn afscheidscollege. De vakantie begon en ik ben niet meer teruggekeerd naar deze werkplek. Mijn persoonlijke ontwikkeling eiste al mijn aandacht op. Ik voelde aan alles dat ik niet gelukkig was. Dat ik geen happy life leidde, maar een leven vol zorgen.

Signalen die komen en gaan…

Zelfvertrouwen gelukkig zijn happy life persoonlijke ontwikkelingSoms krijg je signalen via dromen die aangeven dat het ‘roer om moet’. We hebben niet altijd zin om daarnaar te luisteren. We stoppen het signaal weg. Gelukkig zijn heeft toch niet alles te maken met je werk? Noch met je relatie?
Persoonlijke ontwikkeling vraagt van je dat je geregeld jezelf de vragen stelt:
Ten eerste:  “Wat doe ik om gelukkig te zijn?”
En verder ten tweede: “In hoeverre is mijn zelfvertrouwen groot genoeg om de volgende stap in mijn leven te zetten?”
En vervolgens ten derde: “Door wie of wat laat ik mijn zelfvertrouwen leiden?”
Zijn het de opmerkingen van anderen? Luister ik naar mijn partner wanneer die komt met een suggestie waardoor ik meer een happy life kan leiden? Wuif ik dit gebaar juist weg? Vind ik dat ik er alles aan doe om me gelukkig te voelen?

 

 

Wat is geluk?

Zelfvertrouwen gelukkig zijn happy life persoonlijke ontwikkelingGeluk wordt veelal bepaald door momenten. Geen lange periodes. Een periode van geluk wordt vaak gevolgd door een minder gelukkige periode. Soms is herijking belangrijk.
Waarvan ik vandaag gelukkig wordt, kan overmorgen anders zijn. Wat ik nagestreefd heb als hoogste geluk bleek een zeepbel. Binnen een week was ik immers gewend aan mijn nieuwe auto.
En dan blijkt dat geluk ten eerste veel meer te maken heeft met mijn innerlijke wereld.
Ten tweede: hoe voorzie ik in mijn dagelijkse behoeften?
Ten derde: voor wat wil ik leven? Wat is mijn doel in het leven?
Deze drie aspecten: innerlijke wereld – dagelijkse behoeften – levensdoel bepalen jouw mate van gelukkig zijn.

Groeien van je zelfvertrouwen

Je zelfvertrouwen groeit wanneer je meer en meer in contact bent met je ziel. Je ziel weet immers wat die hier komt doen? Waartoe jij hier bent op aarde? Natuurlijk om ‘ gelukkig te zijn ‘.
Het zelfvertrouwen heeft af en toe een uitdaging nodig! Uitgedaagd worden betekent dat er nieuwe impulsen komen. Impulsen vanuit de geest, vanuit je fantasie, maar ook vanuit geinspireerde boeken, anderen, die het beste met jou voor hebben.

In het hier-en-nu leven

Zelfvertrouwen gelukkig zijn happy life persoonlijke ontwikkelingDan kan het zomaar gebeuren dat je besluit om een Zen-weekend te gaan volgen. De stilte in te gaan en te ervaren wat er dan met je gebeurt. Mijn eerste Zen-ervaring zal ik nooit vergeten: zitten op een kussen zag ik alleen lijstjes voorbij komen van zaken die ik allemaal nog moest doen. Ik was absoluut niet in het hier-en-nu.
Een volgende Zen-training liep dat al anders. De stilte ervaren deed me deugd. Opeens bemerkte ik bij mezelf dat teveel drukte chaos in mijn hoofd veroorzaakte. Ben dan ook absoluut geen stadsmens. Teveel indrukken, teveel afleiding. Eenmaal in de natuur merk ik hoe ik me op kan laden door er gewoon te zijn.

Persoonlijke ontwikkeling…op weg naar gelukkig zijn

Het is bekend dat we allemaal zoeken naar GELUK. We weten ook dat dit geluk er voor iedereen anders uit ziet. Jouw persoonlijke ontwikkeling bepaalt in hoge mate jouw persoonlijke geluk.
Wat heb je dan nodig om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Allereerst dien je bewust te zijn van je verlangens, je wensen en dromen.

Stappenplan op weg naar gelukkig zijn

Daarna is het wezenlijk dat je een stappenplan hebt of bereid bent om dat te maken: wanneer wil ik wat bereiken? De Creatiespiraal van Marinus Knoope is een prachtig handvat om hiermee te werken. (zie link).
Het geeft je niet alleen een handreiking, het model confronteert je ook. Je zult hoe dan ook  van je bank moeten komen om in beweging te komen. Niets gebeurt immers zittend op jouw bank, knikkebollend wachtend op betere tijden om ‘gelukkig te zijn’.

Actie vanuit inzicht leidt tot meer zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen gelukkig zijn happy life persoonlijke ontwikkelingGelukkig zijn vraagt om actie! Vraagt ook om discipline en doorzettingsvermogen. De meesten mensen zie ik afhaken daar waar het aankomt op discipline en volharding. Bij de eerste tegenslag haakt men af.
Jammer, want juist je persoonlijke ontwikkeling krijgt een enorme positieve duw wanneer je dan doorzet. Wanneer je niet meteen bezwijkt onder de eerste tegenslag. Probeer tegenslag te zien als groeikans. Dan merk je dat je persoonlijke ontwikkeling juist in een stroomversnelling komt. Je levensdoel komt dichterbij.

Happy life gelukkig zijn

Leef het levenKan jij jezelf al op de borst slaan en vol overtuiging zeggen: “Ik ben gelukkig….ik heb een happy life!”
Dan behoor jij tot een minderheidsgroep. De meeste mensen ervaren tijdelijk geluk, of herkennen geluksmomenten in hun leven. Permanent gelukkig zijn is meer een utopie.

 

 

 

Verlies het contact met je levensdoel niet

Dit is namelijk belangrijk om geluk te kunnen ervaren. Wanneer je zwabbert met je levensdoel, zwabber je met je leven. Dan ben je niet congruent en leef je het leven van alle dag zonder duidelijk doel.
Het leven hoeft er niet zwaar op te worden. Integendeel, het krijgt juist iets lichtvoetigs wanneer je loopt in het spoor van je levensdoel. Elke dag word je er dan aan herinnerd wat je hier aan het doen bent en vooral waarom. Dat ene doel verlies je niet meer uit het oog: ‘Hier gelukkig zijn!’

Op weg naar een happy life….doe je mee?

Je hebt gewerkt aan je zelfvertrouwen. Wetende dat het een levenslang proces is: permanente educatie.
Het proces van inzicht werkend naar uitzicht heb je doorlopen. Vastberaden vervolg je met volharding je innerlijke spoor. Je ervaart dat ‘gelukkig zijn’  momenten zijn in je leven, afgewisseld met minder gelukkige momenten. Je viert elke dag jouw leven.

Lies Lobatto als ankerpunt

Zelfvertrouwen gelukkig zijn happy life persoonlijke ontwikkelingEen vriendin van me zei het eens heel treffend, nadat ze al haar familieleden was verloren in de oorlog: “Het leven is een groot feest, maar je moet wel zelf de slingers ophangen!”
Als geen ander wist ze dat te doen. Ze leerde het ook aan ons. “Neem met minder geen genoegen, je hebt recht op het beste!” zei ze wanneer ze met mij boodschappen ging doen. “Die goedkope wijn laat je toch wel staan hoop ik, want jouw lichaam is jouw tempel en verdient het beste!”

Lies als co-trainer

Vaak denk ik nog aan haar. Lies Lobatto werd 96 jaar, werkte een  groot deel van haar leven als beeldhouwster. Ze vroeg me eens of ze aanwezig mocht zijn bij onze opleidingsgroep. We hadden studenten in huis die holistisch counselor wilden worden.

 

 

Zelfvertrouwen gelukkig zijn happy life persoonlijke ontwikkelingZelden heb ik iemand gezien die zo kon confronteren. Dat deed ze vanuit haar achtergrond. Ze had moeten vechten voor haar leven. Had alles op alles moeten zetten en vond dat veel mensen er de kantjes van afliepen.
“Mensen zijn nauwelijks meer gepassioneerd om werkelijk voor hun ultieme doel te gaan. Dat komt omdat ze verwend zijn geraakt en alles als vanzelfsprekend ervaren. Je dient te vechten voor je idealen…!”

 

 

Versier jezelf meer…je mag gezien worden

Zelfvertrouwen gelukkig zijn happy life persoonlijke ontwikkelingOnze studenten waren allemaal dol op Lies. Ze was goudeerlijk, recht door zee en bond er inderdaad geen doekjes om. “Menslief wat zie jij er grauw uit in deze kleren, hoe kun jij vanuit zelfvertrouwen op een podium gaan staan wanneer je er uitziet als een grijze muis….kom hier (ze wikkelde enkele kleurrijke shawls om haar hoofd en middel)…voel je het verschil?”
Nooit meer droeg zij de ‘grijze-muizen’-kleren nog. Ze had de boodschap begrepen. Wil je stralen dan moet dat van binnenuit komen en kunnen kleurrijke kleren je erbij helpen. Het is niet zo dat je straalt omdat je kleurrijke kleren aan hebt. Dat was iedereen meteen duidelijk.
Lies aan het woord, betekende luisteren naar iemand vol zelfvertrouwen (daar had ze hard voor gewerkt) die elke dag een happy-life-gevoel wist neer te zetten.

Ik mis Lies nog dagelijks…

Zelfvertrouwen gelukkig zijn happy life persoonlijke ontwikkelingWat mis ik Lies Lobatto geregeld. Dagelijks kijk ik naar haar fraaie bronzen beeld in onze woonkamer. Een cadeau van Lies voor ons huwelijk: “Twee dansende reigers opdat jullie veel en intens mogen dansen, dansend door het leven door niet alles zwaar te maken maar lichtvoetig op weg te gaan naar jullie ultieme doel”.
Ga jij ook dansend door het leven? Vol zelfvertrouwen jouw happy life
vierend, wetende dat gelukkig zijn alles te maken heeft met een ‘vervuld leven’.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *